Какво да правя, ако имам проблеми с изплащането на кредита?

Най-добрият вариант е да действате още при първите сигнали на затрудения

Човек колкото и добре да живее, винаги може да му се случи затруднение с вноските по кредита. Това може да не никак фатално, ако предприемем правилните действия. Повечето хора обаче по принцип не планират да изпаднат в невъзможност да плащат и по тази причина нямат представа как да процедират. Вместо това изпадат в паника и предприемат грешни действия. А ето какви са правилните.

Свържете се с банката или компанията

Това винаги е първата ви задача. Независимо дали ще забавите една вноска или генерално се очертават трудности в следващите месеци. Противно на мнението, че никой няма да ви направи отстъпки, банките и компаниите за кредити съвсем не желаят да имат необслужвани такива. Така че могат да ви предложат възможни опции за рефинансиране, допълнително разсрочване и т.н.

Потърсете външен вариант за рефинансиране

Възможно е и да рефинансирате кредита си с нов такъв, взет от друга банка или компания. Често е удобно да вземете кредит до заплата, ако става въпрос за еднократно месечно забавяне. Така ще покриете вноската си, а заемът ще върнете следващия месец. Удобството тук е, че не водите излишни преговори, както и че има опции за безлихвен кредит до заплата.

Има и друг вариант: да потърсите рефинансиране за целия заем и така с нов кредит да изплатите първия предсрочно. По този начин може да договорите по-удобни условия, ако от вашата банка или компания не ви предложат такива.

Подгответе се психически

Ако вече имате забавяния с един или повече месеца, трябва да се подготвите, че това е свързано с наказателни лихви по забавянето. При повече неплатени вноски, банката или компанията може да обяви кредита ви за предсрочно изискуем и да трябва да го изплатите целия наведнъж. Най-крайната фаза е съдебната, но по-добре да не стигате до нея.

При подобно развитие също може да рефинансирате изплащането с друг кредит. Имайте предвид обаче, че отпускането му ще бъде по-трудно, тъй като вашата нередовност с вноските вече е отразена в Централния кредитен регистър и може да бъде мотив да ви бъде отказан заем. Затова и най-добрият вариант е да действате още в мига, когато усетите, че може да имате проблем с изплащането на кредита.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.