Поддържай мозъка си млад

Как може да поддържате мозъка си във форма?

Обикновено стареенето ни притеснява с външните си проявления – бръчки, отпускане, побеляване или оплешивяване и като цяло… погрозняване. Рядко се замисляме за остаряването на мозъка, скрит в черепната ни кутия, без да може да го видим в огледалото. Но вторият най-чест страх, свързан с остаряването, а именно „оглупяването“, е зависим именно от него. Не е абсолютна даденост.

Поддържането на младостта на мозъка е важно и в активния ни живот – в работата, творчеството, вземането на правилни решения. Понякога от значение са дребни признаци, като да не помните къде сте оставили някоя вещ, очилата, ключовете, телефона. Това е леко когнитивно нарушение, което обаче се отразява на работоспособността, паметта и вниманието. Към него, освен възрастта, допринася и стреса.

Но как може да поддържате мозъка си във форма?

Храната

Поредица изследвания в последните десетилетия са доказали влиянието на храната върху мозъка. Един от най-важния фактор е консумирането на ненаситени мастни киселини – зехтин и други студено пресовани масла, ядки, авокадо, риба. Факт е, че това не са от най-евтините продукти, а ако решите да си набавяте полезните елементи от тях чрез хранителни добавки, излиза още по-скъпо. С помощта на бърз заем обаче може от веднъж да реорганизирате режима и да си набавите повечето нужни неща, а после става въпрос на навик.

Медитацията

Ползата от успокояването на ума е трудна за осъзнаване, когато не си го практикувал. Не е ли по-добре да мислите повече, за да упражнявате мускула? И да, и не. Медитацията е нещо като редовно рестартиране, иначе естественият компютър в главата ви започва да се затруднява в работата си и да цикли.

Ученето

Ученето е полезно не само за мозъка ви, но това е един от добрите ефекти. Няма значение какво учите – нещо, полезно за професията ви, или нещо „безполезно“ като рядък арабски диалект. Важното е да е ново за мозъка ви, което го стимулира да работи по-добре и да заяква. Просто си набележете следващия курс и с помощта на бърз заем от Твоят заем може веднага да го запишете и да започнете с „тренировките“.

Сънят

За повечето хора е изключително трудно да спят достатъчно и някак си дори не им се иска да похабяват тези часове. Ако нямате избор при ставането сутрин, то почти със сигурност имате при лягането вечер. Преместете го така, че да си осигурите необходимото здравословно количество, което при различните хора може да варира, но обичайно е около 7 – 8 часа.

Спортът

Дори да не сте спортен тип и да ви ужасява мисълта за това, може просто да увеличите движението в живота си. Най-полезни са разходките. Възможно е да нямате много време за разходки в гората или дори в парка, но – вероятно се сещате, поне повървете до работата.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.