Плюсове и минуси на консолидирането на кредити

Обединяването на кредити може да ви спести време и пари, но не винаги е задължително решение

Няма съмнение, че понякога справянето с кредити може да е сложна задача, особено ако имате няколко. И когато обслужването им стане достатъчно трудно и сложно, логичният въпрос е дали да не ги консолидирате. Ето как да прецените дали консолидирането на кредити е за вас:

Какво е консолидиране на кредити?

Това е обединяване на няколко кредита в един. Обикновено преимуществата са потенциално по-добри условия и, естествено, една единствена вноска за плащане на мястото на предишните няколко. Често може да го срещнете и като рефинансиране на кредити. В зависимост от продукта, който изберете, следващите предимства и недостатъци може да бъдат валидни:

Предимства:

По-ниски месечни разходи за покриване на кредитния дълг.

По-ниска лихва.

По-лесно управление.

Недостатъци:

По-висока цена на кредита.

Възможно е да ви е необходим поръчител.

При твърде големи суми, това може да е свързано с ипотека или друг залог.

Има и няколко правила, които е добре да следвате при консолидирането на кредити. Не е добре да се изкушавате с дълъг срок на погасяване, ако можете да си позволите по-големи вноски. Разбира се, това би облекчило месечния ви бюджет, но крайната цена на кредита ще е по-висока. Обърнете внимание на таксите, когато преговаряте за рефинансиране, както и на това, кои от заемите ви си заслужават рефинансирането. Например, ако имате кредит с нулева лихва, няма логика да го включвате. И след като приключите с този процес, не бързайте да взимате нов заем.

Добре е да подхождате към процеса с цел, например защото искате да намалите вноската или просто защото търсите удобство. Заедно с това е желателно както винаги да проучите предложенията на различните кредитни институции, преди да се насочите към конкретна.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.