Наръчник за майсторско управление на парите ви

Да се справяш добре с парите не означава просто да можеш да свържеш двата края и да закърпиш месеца. Нито пък е задължително да си математически гений.

Да се справяш добре с парите не означава просто да можеш да свържеш двата края и да закърпиш месеца. Нито пък е задължително да си математически гений. Всъщност боравенето с числа не е чак първостепенно, достатъчно е да можеш да правиш базисни сметки. Животът става доста по-приятен, ако съумееш да развиеш финансовите си умения. Ако имате проблеми с управлението на парите си, ще ви е трудно да се справите с месечните предизвикателства, дори и доходите ви да се увеличават.

Мисли, преди да харчиш

Когато сте изправени пред вземането на решение за някакъв разход, особено ако става въпрос за голяма придобивка, не базирайте това решение на предположението, че може да се справите. Направете си добре сметки, уверете се, че наистина няма да ви обърка прекалено финансите, и едва тогава направете разхода. В някои случаи сметките може и да не излязат и да се наложи да прибегнете до помощта на бърз заем. Добре е обаче да сте наясно с това предварително.

Поддържайте бюджет

Няма да спрем да повтаряме този „скучен“ рефрен. Особено ако имате затруднения с парите, поддържането на такъв е абсолютно задължителен, независимо колко отегчително ви се струва. А и не е чак толкова и става въпрос за отделяне на час – два всеки месец. Кратко време, което може да ви спести доста.

Придържайте се към бюджета си

Това, което сте съставили в горната точка, не е упражнение по чертаене на таблици, нито е само с пожелателни характеристики. Придържайте се към бюджета, който сте си съставили, в противен случай цялото упражнение губи смисъл, а и накрая ще бъдете разочаровани, най-вече от себе си.

Спестявайте за големите покупки

В повечето случаи сме наясно, ако ни предстои по-голяма покупка и разход. Не оставяйте решението за нейното финансиране за последния момент. Започнете да спестявате с тази конкретна цел достатъчно рано и не се предавайте, освен ако не ви срещне спешен случай. Но за такива винаги може да реагирате с бърз заем.

Спестявайте на общо основание и редовно

Не е задължително да събирате пари само с конкретна цел. Добре е регулярно и редовно да отделяте средства от заплатата си и за общ фонд, който може да покрива различни нужди – от непредвидени разходи, до изпадане в тежки финансови ситуации.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.