Защо личните финанси нямат много общо с парите

Човек лесно може да се подведе, че управляването на парите означава да ги преследваме. Естествено, че да разполагаш с повече винаги е добре

На пръв поглед изразът „лични финанси“ се отнася до парите ни. Как да се сдобиваш с тях и как да оптимизираш личните си приходи и разходи. Така е, но в по-широк смисъл личните финанси на практика нямат много общо конкретно с парите. По-важното е как ще оптимизирате ценностите и приоритетите си.

Управлявай ги, за да не те управляват те

Известното клише гласи, че „проблемът не е в парите, а в липсата им“. И е така, макар парите да не могат да купят щастие, липсата им е доста трудно поносима. Редица проучвания показват, че бедността не засяга само физическото ни съществуване, но и емоционалната ни нагласа. Постоянното мислене за пари и недостига им, се отразява на това, как възприемаме света и как мислим. Рефлектира върху изборите, които правим, как взимаме решения и как се държим.

Дали ви харесва или не, парите са власт. А повечето от нас биват управлявани от тяхната власт, вместо ние да ги управляваме. Така че „личните финанси“ е тази система, която ни позволява ние да започнем да управляваме парите и да ги поставим под наш контрол.

Самите пари не са цел

Човек лесно може да се подведе, че управляването на парите означава да ги преследваме. Естествено, че да разполагаш с повече винаги е добре, но ако това е крайната ви цел, сте в грешка. Ако имате конкретна измерима цел – да пътувате, да купите нещо, да постигнете определен житейски баланс, то се справяте по-добре и с парите. Но ако единствената ви цел е да разполагате с повече пари, без да сте наясно какво ще ги правите, е практически куха цел, отегчително е и превръща задачата в трудно начинание. Или, отново всеизвестна максима: Парите са средство, а не цел.

С други думи не става въпрос да се скъсвате от работа, за да се сдобиете с хартийки, докато се пенсионирате и най-накрая се отдадете на живота. Въпросът е да се научите да взимате повече от самия живот своевременно, използвайки парите.

Именно за това помага и потребителския кредит от „Твоят заем“: Да разполагате с допълнителни средства, така че да управлявате гъвкаво финансите си, без да пропускате живота. Този потребителски кредит е създаден така, че да отговаря на твоите специфични нужди и да ти е по мярка именно за целите, които си поставяш. Може да използваш потребителски кредит от „Твоят заем“ и по пътя към постигане на паричните си цели, когато не искаш да нарушаваш структурата на спестяванията си, а се налага да използваш извънредно финансови средства.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.