Какво е спешен фонд и защо е задължителен?

Спешният фонд е това, което ви дава финансов буфер за неочаквани разходи

С две думи спешният фонд е това, което ви дава финансов буфер за неочаквани разходи.

Какво бихте направили, ако колата ви се повреди?

А ако някой близък се разболее по-тежко?

А ако внезапно загубите работата си?

Естествено, винаги може да разчитате на бърз кредит от „Твоят заем“. Но ако не се различавате от средностатистическите хора, то най-вероятно подобни ситуации, изискващи пари, ви изникват ако не всеки месец, то поне през два или три, макар и вероятно в различна степен.

Хората често не вмъкват извънредните ситуации във финансовите си планове. И твърде много нямат спешен фонд.

Какво е спешен фонд?

Спешен фонд или фонд за спешни случаи е спестена от вас сума пари, чието предназначение е именно да се използва при спешни ситуации. Не, когато ви хрумне да си купите нещо, не спестяванията за почивка. Не че е забранено да влагате и такова приложение, но със сигурност не е препоръчително.

Най-общо казано се ползва в два случая:

  • При изненадващи разходи.
  • При загуба на доход.

Въпросната сума варира от човек до човек и от възможностите, но е прието, че е оптимално да възлиза на издръжката ви за 6 месеца. Т.е. ако на месец разходите ви са около 1000 лв., то в спешния фонд трябва да имате 6000 лв.

Как да стартирате?

Очевидно създаването на спешен фонд и заделянето на пари за него е чудесна цел. Но, за да сме честни, ще отнеме време, докато се подсигурите. Зависи много и каква сума може да заделяте всеки месец, както и какъв срок ще си поставите, за да сте постигнали целта.

Събирането на парите със сигурност ще отнеме време, а това винаги може да се окаже стимул за отказ. Вместо да спирате при появата на трудности, е по-добре да проявите гъвкавост. Съкратете от другите разходи. Отворете си сметка и не заделяйте на лесно място като кеш вкъщи или просто „наум“ като държите парите си в основната сметка. При междувременно възникнали разходи, не посягайте към вече спестеното. По-добре вземете бърз кредит от „Твоят заем“ и пренаредете бюджета за следващия един или няколко месеца. Посегнете ли един път към парите, вероятно няма да остане прецедент.

И един от най-важните съвети: При получаването на доход или заплата, винаги първо заделяйте сумата за спешния фонд.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.