Да нямаш никакви кредити понякога не е най-добрата идея. Ето защо

Без кредити няма кредитна история, а без такава – може да няма и кредит, точно когато ви е необходим

На пръв поглед това заглавие може да звучи напълно нелогично. Всеки би искал да печели достатъчно и да разполага с всички необходими средства, за да живее добре живота си. И въпреки това е пределно ясно, че често реалността е друга и на всекиго се е налагало да прибегне до кредит по някакъв повод. Немалко хора биха приели това като най-последно и крайно решение, когато имат нужда от средства. Но често всички финансови еквилибристики, които сме склонни да правим само и само да не вземем креди, може да са леко безсмислени.

Нямаш кредит – нямаш история

Вече е ставало дума, че всеки кредит, които изтеглите, се отразява в кредитната ви история. Там се отчита и дали той е обслужван редовно или обратното – бавили сте вноски и понякога не сте плащали. В първия случай това се отразява добре на историята, а във втория – влошава рейтинга. В първия случай при последващо кандидатстване за кредит добрата история ще е точка във ваша полза, във втория – може и да е трудно да ви отпуснат пари.

Какво обаче се случва, когато няма нищо в историята ви, с други думи досега не сте теглили кредит? Има вероятност – в зависимост от търсената сума и институцията, пред която кандидатствате, заемът да ви бъде отказан. Защо? Много просто – след като за вас няма история, няма как банката или компанията да предположи, дали сте „добър платец“. Разбира се, отказът не е задължителен, просто шансовете за отказ са по-високи, особено ако кандидатствате за голяма сума.

Има ли значение какъв кредит?

Не толкова. Може да ползвате бързи заеми, за да покривате бързи нужди. Може да сте пуснали овърдрафт към основната си сметка или да сте си извадили кредитна карта за повече спокойствие. Когато използвате всеки от тези продукти по правилния начин, тоест без да се бавите и да пропускате вноски, всичко е наред.

Все още не разбирам, защо ми е кредит?

Естествено, че не е задължително да теглите кредит, само за да създадете кредитната си история. Но статистиката показва, че въпреки еволюцията на този тип финансови продукти, много хора не осъзнават възможностите, които те им предоставят и често търсят алтернативни и доста по-сложни (а често и съмнителни) начини за финансиране на нуждите си.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.