5 трика за хора, за които спестяването е трудно

Ако спестяването ви се вижда непосилна задача, това са вариантите да го постигнете. Бавно, но славно.

Разходите се трупат бързо и на фона им спестяването често изглежда невъзможна задача. Често хората забравят поговорката „капка по капка – вир“. Това означава, че малките промени днес, може да донесат добра изгода след време. Пробвайте да следвате тези стъпки, които ще ви водят към плавен прогрес. Важно е да сте постоянни и да не се отказвате на третия месец или при първата трудност.

Само 1%!

Пробвайте да заделяте само 1% от доходите си за спестяване. Това може да изглежда изключително малко. Може би дори ще посочите, че навсякъде се препоръчва заделеното да е поне 10 – 20%. Но идеята тук е да направите важна промяна в подсъзнателните си схващания: А именно, че можете да спестявате. Не е важно колко. Ако си поставите твърде висока цел, подсъзнанието ви може да започне да спори, че това е твърде трудно и ще усложни живота ви. Докато един процент… е, това е лесна работа, нали? След като свикнете, ще ви е много по-лесно и да увеличите сумата.

Анализирайте, анализирайте, анализирайте

Може и да ви се струва, че нямате абсолютно никакви буфери и няма какво да правите сметки за орязване на бюджета, например. Въпреки това анализът на приходите и разходите ви е единственият начин да тръгнете по пътя на спестяването. Разпределяйте всеки разход в графа „Необходимост“ и „Желание“. Накрая прегледайте внимателно и двете. Кои от „желанията“ могат да бъдат задраскани? А кои необходимости всъщност са желания и можете и без тях?

Плащайте на бъдещото си аз

Тук се крие всеизвестната максима, че трябва да плащате първо на себе си. За да осъзнаете и свикнете по-лесно с мисълта, представете си своето бъдещо аз. Това след година, две, пет. Всеки месец заделяйте пари за него. Със същата безапелационност, с която плащате сметки, вноски и консумативи.

Автоматизирайте

Забавянето и забравянето са първи врагове на спестяването. Всяка сметка или плащане, която можете да автоматизирате, трябва да отпадне от списъка в мозъка ви. Автоматизирайте също бюджетирането и пазаруването, доколкото е възможно.

Бавно, но славно

Независимо дали искате да спестявате за къща, кола или ваканция – винаги си напомняйте, че можете да постигнете всичко, ако сте постоянни. Така че просто действайте и не бъдете нетърпеливи, резултатите ще дойдат.

Присъедини се към 332,967 щастливи потребители!

Представителен пример: Kредит Credissimo Плюс на стойност 200 лева със срок на договора 3 месеца. При лихва от 6,91 лева за всеки 100 лева, лихвата за посочения период и сума е в размер на 13,82 лева. Общата сума за връщане е 213,82 лева, а годишният процент на разходите (ГПР) за финансовия пример – 49.61%. При нас няма скрити такси – не се начисляват през целия процес.

Максималният ГПР, който може да бъде достигнат по предоставен кредит Credissimo Плюс, е в размер на 50%.

Минимален период на изплащане – 3 месеца, максимален 18 месеца.

ж.к. Връбница - 2, бл. 608

© ePoint Ltd.